1. Etusivu
  2. Sivusto
  3. Hakukoneoptimointi (SEO): kuvan tiedostonimen ja alt-tekstin sekä kuvauksen muuttaminen
  1. Etusivu
  2. Tiedostojen hallinta
  3. Hakukoneoptimointi (SEO): kuvan tiedostonimen ja alt-tekstin sekä kuvauksen muuttaminen

Hakukoneoptimointi (SEO): kuvan tiedostonimen ja alt-tekstin sekä kuvauksen muuttaminen

Tässä ohjeessa käydään läpi kuvan tiedostonimen, alt-tekstin ja kuvauksen muuttaminen Oidomissa. Erityisesti tiedostonimen ja alt-tekstin lisäämisestä tai muuttamisesta on hyötyä hakukoneoptimoinnissa (SEO) ja esteettömyydessä.

Kuvan alt-tekstin ja tiedostonimen muuttaminen

1. Kun olet Oidomissa, mene sivulle, jossa kuva on.
  2. Klikkaa kuvaa, jota haluat muokata ja sen kohdalta kaksipäistä nuoli-ikonia. (Jos kuvasi on taustakuva, pääset muokkaamaan sitä klikkaamalla vasemmasta sinisestä palkista ”Asetukset” ja sieltä Tiedostojen hallinta ja etsi sieltä haluamasi kuva ja valitse se klikkaamalla ko. kuvaa).
  3. Tiedostojen hallinnassa klikkaa ”Muokkaa kuvan tietoja”.
  4.  Nyt voit muokata tiedostonimeä. Huomaathan, ettei tiedostonimissä kannata käyttää ääkkösiä, erikoismerkkejä tai välilyöntejä. Tiedostonimessä voi välilyöntien sijaan käyttää väliviivaa (-). Tiedostonimessä voi käyttää esimerkiksi sanoja, jotka kuvaavat kuvaa. Esimerkissä kuvan nimeksi kirjoitettiin ”mc-laptop-3tb-ssd”. Oidomissa ei tarvitse laittaa kuvan päätettä. Omalla tietokoneella, jos kuva olisi esimerkiksi .jpg, näkyy se tällöin tiedostonimenä ”mc-laptop-3tb-ssd.jpg”.
  5. Kuvan otsikko -kohta näkyy Oidomin julkaisemalla sivulla ns. alt-kentässä. Tähän on hyödyllistä kirjoittaa ytimekäs kuvaus kuvasta. Voit hyödyntää alt-kentässä mahdollisuutta kirjoittaa kuvaan liittyviä avainsanoja hakukoneoptimointiin liittyen. Videon esimerkkiin kirjoitettiin ”Mc Laptop 3TB:n SSD-levyllä.
  6. Kuvan tiedostonimi ja alt-teksti on nyt muutettu. Alla vielä erikseen ohje kuvauksen muuttamiseen. Jos et sitä vielä lisää, niin voit tallentaa muutokset ja muista vielä julkaista, kun haluat muutoksien näkyvän netissä.

Kuvan kuvauksen lisääminen

Kuvausta voi hyödyntää esimerkiksi Oidomissa kuvagalleriassa. Kuvaus näkyy tällöin kuvagalleriassa kuvien alapuolella.

Kuvan kuvauksen lisääminen:

1. Klikkaa kuvaa, jota haluat muokata ja sen kohdalta kaksipäistä nuoli-ikonia. (Jos kuvasi on taustakuva, pääset muokkaamaan sitä klikkaamalla vasemmasta sinisestä palkista ”Asetukset” ja sieltä Tiedostojen hallinta ja etsi sieltä haluamasi kuva ja valitse se klikkaamalla ko. kuvaa).
  2. Tiedostojen hallinnassa klikkaa ”Muokkaa kuvan tietoja”.
  3. Nyt voit muokata kuvan kuvausta. Kuvaukselle ei ole sääntöjä, mutta kannattaa pitää se ytimekkäänä.
  4. Tallenna muutokset ja muista julkaista, kun haluat muutokset näkyviin nettisivuilla.

Kuvauksen laittaminen päälle tai pois kuvagalleriassa

Edellisen videon lopussa voit nähdä, miten saat kuvauksen pois päältä tai päälle kuvagalleriassa.

1. Klikkaa kuvagallerian taustaa, jotta saat vasemmalle kuvagallerian asetukset näkyviin.
  2. Klikkaa vasemmalta osion asetuksista ”Näkymävalinnat”
  3. Kohdasta ”Näytä kuvaus” voit laittaa kuvagalleriassa päältä tai pois päältä kuvauksen. Voit nähdä heti miltä kuvaus näyttää kuvagalleriassa.
  4. Kun olet muutokset tehnyt ja haluat nähdä muutokset kotisivuillasi, muista vielä julkaista kotisivut.
Päivitetty 19/04/2021